Update bevat onder andere nieuwe componenten, zoals Mendix GenAI Resource Packs en Compass, en een nieuwe tool voor het begeleiden van digitale transformatie
Mendix, een Siemens-bedrijfsonderdeel, introduceert Mendix 10.18. Deze nieuwste versie biedt nieuwe functies, prestatieverbeteringen en AI-verbeteringen die softwareontwikkeling makkelijker en toegankelijker maken.
De update weerspiegelt de ambitie van het bedrijf om invulling te geven aan zijn visie van continue innovatie, met nieuwe en verbeterde functies voor drie focusgebieden:
- AI-innovaties die helpen ideeën om te zetten in concrete oplossingen;
- Snellere resultaten dankzij intelligente, door AI-ondersteunde softwareontwikkeling;
- AI-best practices voor de gehele enterprise software development lifecycle (SDLC).
Focusgebied 1: AI-innovaties die helpen ideeën om te zetten in oplossingen met impact
Met de nieuwe en verbeterde AI-mogelijkheden kunnen organisaties makkelijker AI-toepassingen bouwen. Daarbij gaat het onder andere om kortere ontwikkeltijden en om verbeterde governance.
In Mendix 10.18 introduceert de Mendix (in eerste instantie voor een kleine groep gebruikers; later voor iedereen) Cloud GenAI Resource Packs. Daarmee wordt het veel makkelijker om te experimenteren met GenAI of om intelligente applicaties te ontwikkelen. Er zijn twee packs beschikbaar:
- Mendix Cloud Model Resource Pack: hiermee kunnen gebruikers snel GenAI-capaciteit creëren in de Mendix Cloud omgeving.
- Mendix Cloud Knowledge Base Resource Pack: hiermee kunnen gebruikers hun GenAI-modellen combineren met de eigen bedrijfsdata. Dit zorgt voor meer contextbewuste en nauwkeurigere antwoorden van het GenAI-model.
Mendix 10.18 biedt ook een ‘token consumption monitor’, die volledig inzicht biedt in de GenAI-uitgaven. Deze tool kan zowel het gebruik per individuele app als dat van een compleet app-portfolio bijhouden. Dit kan per dag, week, maand of een zelf gekozen datumbereik.
Daarnaast biedt de nieuwe versie GenAI Prompt Management, dat helpt om AI-experimenten te stroomlijnen en te versnellen. Gebruikers kunnen makkelijk schakelen tussen verschillende prompts om de effectiviteit ervan te bepalen en uiteindelijk tot de meest precieze, relevante en gewenste uitkomsten te komen. Deze functie kan ook het token-gebruik per transactie inschatten, waarmee organisaties kunnen bepalen of use cases de juiste waarde opleveren.
Focusgebied 2: snellere zakelijke resultaten dankzij intelligente, door AI-ondersteunde softwareontwikkeling
Nieuw in Mendix 10.18 is ook Compass, een geïntegreerde tool om organisaties die beginnen met low-code te begeleiden bij hun digitale transformatie. De tool leidt klanten door verschillende aspecten van digitale processen en biedt deskundige onboarding naar Mendix’s low-code ontwikkelplatform.
Verder zijn er updates voor Maia, een set van diensten in Mendix op basis van GenAI, gericht op slimme softwareontwikkeling. Maia biedt Mendix-ontwikkelaars begeleiding, assistentie en de mogelijkheid om softwarecode te genereren. Nieuw zijn:
- generatie van domeinmodellen, om nieuwe domeinmodellen te definiëren of bestaande domeinmodellen uit te breiden met behulp van prompts in natuurlijke taal;
- lesmateriaal in Maia Chat voor ontwikkelaars die voor het eerst Mendix gebruiken;
- een UI Recommender waarmee widgets makkelijker en sneller aan een pagina kunnen worden toegevoegd.
Andere nieuwe verbeteringen voor ontwikkelaars in 10.18 zijn:
- betere meertalige ondersteuning waarmee gebruikers in hun moedertaal kunnen communiceren met Maia Chat, met taaldetectie en respons;
- de Mendix IDE, gebouwd in het Engels, is nu ook beschikbaar in het Duits, Japans, Koreaans en Chinees;
- Security Overview zorgt voor een meer gestroomlijnd security review proces voor applicaties;
- een opnieuw ontworpen App Insights Feedback Module maakt het mogelijk om inzichten van gebruikers te gebruiken om ontwikkeling te sturen. Aanpasbare UX-styling kan de feedback ervaring ook aanpassen aan branding.
Focusgebied 3: meer controle en zichtbaarheid voor AI-best practices in de enterprise software development lifecycle (SDLC)
Mendix’ missie is om in de gehele software development lifecycle de governance en de transparantie te verbeteren.
Versie 10.18 richt zich erop om GenAI zo slim, veilig en kosteneffectief mogelijk te maken. Met de nieuwe Mendix Cloud GenAI Resource Packs wordt het voor klanten makkelijker om met GenAI aan de slag te gaan. Dankzij de in het platform ingebouwde kennisbanken en Retrieval-Augmented Generation (RAG) -mogelijkheden kunnen gebruikers GenAI-modellen eenvoudig baseren op of versterken met hun eigen data.
Bedrijven zijn soms terughoudend om GenAI te gebruiken vanwege het gebrek aan regulering en content moderatie. 10.18 introduceert daarom Content Filters om GenAI toepassingen te beschermen. Deze aanpasbare filters helpen schadelijke content te minimaliseren en gevoelige thema’s aan te pakken (zoals vooroordelen, haat en scheldwoorden). Daarvoor zijn er tools die deze content kunnen detecteren en die op grote schaal consistente, veilige en verantwoorde AI-ervaringen bevorderen.
Pipelines, de deployment automation tool van Mendix, gebruikt AI en een nieuwe JIRA-integratie om applicatiemodellen te vergelijken met best practices van Mendix. Zo kan de kwaliteit van applicaties worden gewaarborgd terwijl de productiviteit van ontwikkelaars wordt verhoogd.
Een compleet overzicht van de nieuwe functies in Mendix 10.18 is hier te vinden: https://www.mendix.com/blog/mendix-release-10-18-mendix-mania-smarter-apps-smoother-builds-and-happier-developers/.
Hans de Visser, Chief Product Officer bij Mendix, zegt: “De lancering van 10.18 komt op het moment dat GenAI en best practices voortdurend in ontwikkeling zijn. We zijn vastbesloten voorop te blijven lopen in deze trends. Een belangrijk onderdeel daarvan is het bieden van zinvolle en platformbrede GenAI-services. Alle updates hebben tot doel om meer mensen toegang te geven tot AI-mogelijkheden en gebruikers te voorzien van de tools die ze nodig hebben om succesvol te kunnen zijn. We zullen ons groeiende portfolio van diensten blijven aanpassen om governance van applicatieniveau naar platformniveau te brengen – 10.18 is een stap in de goede richting, maar we zijn nog niet klaar.”